Het kostenplaatje van een trouwceremonie

Het is prachtig dat jullie besloten hebben om te trouwen. Gefeliciteerd. De liefde wordt gevierd en bezegeld tijdens de trouwceremonie. Ik leg graag uiteen aan welke kosten jullie moeten denken als het gaat om de ceremonie. De kosten zijn afhankelijk van de locatie, de gekozen trouwdag en de voorzieningen op de trouwlocatie. Er zijn ook andere mogelijke kosten, denk bijvoorbeeld aan een ceremoniemeester, een band of DJ, fotograaf en de catering. Na de trouwceremonie kunnen jullie een receptie houden waarbij de gasten een hapje en een drankje (of meer) kunnen nuttigen. Het is allemaal afhankelijk van jullie wensen en budget. We hebben het dan nog niet gehad over de kosten van een trouwambtenaar.

 

De kosten van een trouwambtenaar

De trouwambtenaar is de persoon die jullie huwelijk of partnerschap officieel vastlegt. Het is dus een belangrijke rol. Zonder trouwambtenaar wordt jullie liefdesrelatie niet officieel bezegeld. Een trouwambtenaar moet daarom ook nauwkeurig zijn en nagaan of alle juiste documenten aanwezig zijn. Er zijn verschillende opties om de juiste trouwambtenaar of BABS te vinden. Jullie kunnen kiezen tussen een BABS* van de gemeente of een zelfstandige trouwambtenaar. Ik ben beëdigd BABS en ben als zelfstandig trouwambtenaar in heel Nederland inzetbaar. In Gouda ben ik begonnen met een prachtige stad. Hier heb ik mooie bruidsparen met elkaar mogen verbinden op prachtige locaties. 

 

*BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Een BABS via de gemeente versus een zelfstandige

Wanneer jullie via een gemeente een BABS zoeken, dan is jullie keuze beperkt. Kiezen jullie voor een zelfstandige trouwambtenaar, dan zijn de mogelijkheden eindeloos en kunnen jullie zelf onderzoeken wie helemaal bij jullie past. Bij sommige gemeenten krijg je een BABS toegewezen en bij andere gemeenten heb je zelf de keuze uit het aanbod van die gemeente. Tegenwoordig wordt er bij bepaalde ceremonies veel meer aandacht besteed aan de toespraak die door een BABS van de gemeente wordt gehouden. Ik heb vernomen dat dat vroeger wel anders was. Nu hoor je ook van die BABSen mooie en persoonlijke verhalen.

 

Een zelfstandige trouwambtenaar is volledig beschikbaar om al jullie wensen door te bespreken. De trouwceremonie wordt van het begin tot het eind zo ingericht naar jullie wensen en budget. De zelfstandige trouwambtenaar heeft een eigen werkwijze en doet vaak meer voorwerk dan een BABS. Vaak benadert die ook familie en vrienden, zodat de toespraak warm, herkenbaar, liefdevol en compleet is. De toespraak is namelijk een liefdesverhaal dat echt over jullie gaat. Jullie staan in de schijnwerpers op die grote dag. Sommige zelfstandige trouwambtenaren zijn alleen inzetbaar voor de trouwceremonie inclusief het officiële gedeelte. Weer anderen nemen naast hun functie als trouwambtenaar ook de taak van een ceremoniemeester op zich. Bespreek jullie verwachtingen daarom met de trouwambtenaar. Communicatie is de sleutel.

 

Een match met de trouwambtenaar 

Gaan jullie voor een zelfstandige trouwambtenaar? Dan is het belangrijk dat jullie als koppel goed matchen bij de trouwambtenaar. Kijk naar de stijl, uitstraling en ervaring. Ik word vaak door anderen beschreven als warm en betrokken; als iemand die vanuit haar professionaliteit en ervaring meedenkt met het bruidspaar. Vinden jullie dat fijn? Dan ben ik de persoon voor jullie. 

 

Hoe gaan we dan samen aan het werk? Jullie laten per mail weten dat jullie mij als trouwambtenaar willen. Telefonisch hebben we gauw contact en plannen dan een kennismakingsgesprek in. Ik kom graag bij jullie thuis langs om jullie liefdesverhaal te horen. Ik luister naar jullie verhalen, maak aantekeningen en stel vragen. Ik stel wat standaard vragen om kennis met jullie te maken en daarna gaan wij de diepte in. Ik verzamel de benodigde informatie en creëer een eigen verhaal voor mijn trouwspeech. Met bruidsparen heb ik altijd wel openhartige gesprekken en vertrouwelijke zaken blijven onder ons. Dat wordt niet gedeeld tijdens de ceremonie. 

 

Tijdens de trouwceremonie praat ik over wat mij zo is opgevallen aan dit bruidspaar. De aanwezigen krijgen jullie unieke liefdesverhaal te horen door mijn ogen, dus als nooit tevoren. Kortom, jullie trouwceremonie is een uniek moment. Zijn jullie benieuwd naar mijn tarieven? Ik werk met standaardpakketten, maar ik kan ook volledig maatwerk te leveren. Dat betekent dat we al jullie wensen bespreken en dat ik een offerte uitbreng. Stuur mij via het contactformulier een berichtje en ik neem zo snel als mogelijk contact met jullie op.

 

Veel liefs,

 

Trouwambtenaar Angy Filemon