De beste 7 tips voor een onvergetelijke trouwceremonie

Hallo aanstaande bruidsparen! Ik ben Angy Filemon, een gepassioneerde zelfstandig trouwambtenaar. Hier vinden jullie mijn zeven tips voor een onvergetelijke trouwceremonie. Kiezen jullie voor een BABS* voor één dag of voor een zelfstandig trouwambtenaar? Deze tips helpen jullie ook om een weloverwogen keuze te maken. Voor de beste uitvoering van deze 7 tips is de creativiteit en ervaring van de zelfstandig trouwambtenaar of BABS erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat het klikt met de trouwambtenaar. Een klik voel je al snel tijdens een kennismakingsgesprek

 

Deze zeven tips kunnen jullie eveneens gebruiken voor dat eerste gesprek met de trouwambtenaar. Zo weten jullie of jullie op één lijn zitten. Hierbij de zeven tips voor een unieke en liefdevolle trouwceremonie.

 

*BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

 

(1) Uniek: jullie verhaal en jullie moment

Kies voor een ceremonie die jullie unieke liefdesverhaal weerspiegelt. Het is daarom belangrijk om een goed kennismakingsgesprek te hebben waarbij jullie je eigen versie van jullie verhaal vertellen. Het maakt niet uit of het gaat om de plek waar jullie elkaar hebben ontmoet, het aanzoek of een ander bijzonder moment. Alles wat voor jullie belangrijk is, neemt de trouwambtenaar mee. Zo kan de trouwambtenaar een ceremonie creëren die echt jullie persoonlijkheid weergeeft. 

 

Als zelfstandig trouwambtenaar gebruik ik mijn creativiteit en ervaring om jullie unieke verhaal een centrale plaats te geven in de trouwceremonie. In een warm en open kennismakingsgesprek leer ik jullie graag kennen. De verhalen die ik van jullie hoor, gebruik ik om een groot verhaal (door mijn ogen) samen te smelten. Het is het verhaal van wat ik gezien, gehoord en gevoeld heb tijdens ons kennismakingsgesprek. Het resultaat is een warm en persoonlijk verhaal, met een vleugje humor. 

 

(2) Locatie: de juiste plek voor de grote dag

Kies een locatie die voor jullie betekenisvol is. Of het nu gaat om een prachtige tuin, een romantisch strand of een historisch gebouw… De locatie draagt bij aan de sfeer van jullie grote dag. Komen jullie er niet uit? Laat de trouwambtenaar met jullie meedenken. Ikzelf heb ervaring in het horeca- en evenementenmanagement en ik deel met alle liefde mijn favoriete plekken met jullie. En als zelfstandig trouwambtenaar ben ik flexibel en kan ik me aanpassen aan vrijwel elke locatie. Jullie hebben de vrijheid om te trouwen waar jullie maar willen. Pak die vrijheid en kies een locatie die de sfeer die jullie voor ogen hebben, goed weergeeft.

 

Het huwelijk: je hebt de intentie om maar één keer te trouwen. Sommige bruidsparen pakken groots uit en kiezen voor historische en de meest luxe trouwlocaties. Trouwen doen zij met alle toeters en bellen. Een koets, limousine, klassieke auto’s, sprookjesachtige jurken, een hele entourage, you name it.  Als dat hetgeen is wat je als bruidspaar wilt zeg ik doen! Het gaat om de mooie herinneringen die je aan de dag overhoudt. Dit laatste (de herinnering) is het belangrijkste wat je bijblijft. ik zeg altijd ‘het huwelijk is een van de belangrijkste events in het leven van een bruidspaar’. Het maakt dan niet uit welke locatie het geworden is, zolang daar de juiste sfeer is en beide personen de dag ervaren als een van de mooiste dagen van hun leven. 

Als trouwambtenaar kies ik er vaak voor om een locatie op voor de huwelijksvoltrekking te bezichtigen. Zo krijg ik een mooie indruk van de dag en kan ik de nodige vragen stellen aan de eventmanager. Op de dag zelf ben ik altijd vroeg aanwezig, zodat ik na mijn reis kan aarden en de sfeer van de ceremonie kan proeven. 

 

(3) Thema: de trouwceremonie in jullie stijl

Hebben jullie een specifiek thema voor jullie bruiloft? Laat het aan de trouwambtenaar weten! Gaan jullie bijvoorbeeld voor een Bridgerton bruiloft, een Bohemien huwelijk of een Hiphopfeest? De trouwceremonie moet naadloos aansluiten op jullie gekozen thema. Een thema is niet per se nodig. Maar als jullie een thema hebben, is het fijn als dat ook terugkomt in dit belangrijk onderdeel van jullie grote dag. Ik kan de ceremonie aanpassen aan jullie gekozen thema. Er zijn namelijk zoveel manieren om jullie thema in de ceremonie te laten zien. Ik denk met jullie mee.

 

Een trouwambtenaar kan bijvoorbeeld favoriete nummers van jullie verwerken in de toespraak. Ook kan die zich kleden aan de hand van het thema. Zo komt het thema op verschillende manieren terug in de huwelijksceremonie. Tijdens een kennismakingsgesprek hoorde ik een heel bijzondere aanzoek. De aanstaande bruid was dol op lezen en ook helmaal weg van Lord of the Rings. Haar partner had een 3D computer en maakte het boek na, een bijzonder exemplaar van Lord of the Rings, uit haar collectie. Hij plaatste een gouden ring in het boek en vroeg haar ten huwelijk. Ik vroeg hem om het boek mee te nemen naar de ceremonie. Hij maakte nog een passende 3D boekenstandaard en tadaaaaa een mooie ‘centerpiece’ voor op de tafel waar getekend werd door het bruidspaar en getuigen. Super creatief en origineel! 

(4) Toespraak: een lach en een traan

De grote dag is spannend. Het moment dat jullie elkaar het ‘jawoord’ geven is een fijn én een officieel moment. Alles moet kloppen, zoals het papierwerk, de handtekeningen van de getuigen etc. Daar zorgt een trouwambtenaar sowieso voor. Een vleugje humor kan de trouwceremonie in balans brengen. Een ceremonie is een officieel moment waarbij de liefde wordt gevierd. Daar hoort ook gelach bij. Bespreek als koppel jullie gevoel voor humor met de trouwambtenaar. Ik houd van humor en ik verwerk dat in mijn toespraak. Verder houd ik rekening met andere emoties die er ook kunnen zijn. Is iemand bijvoorbeeld onlangs overleden die jullie heel dierbaar is waar jullie bij willen stil staan? Dit neem ik mee, zodat mijn toespraak helemaal compleet is. Ik houd een toespraak die niet alleen ontroert, maar ook voor een brede glimlach zorgt.

 

Twee keer heb ik meegemaakt dat het bruidspaar wilde stilstaan bij een overledene tijdens de huwelijksvoltrekking. Voor de moeder van een bruid brandde wij een kaarsje naast haar foto. Daarnaast hielden wij een minuut stilte voordat ik met de toespraak begon. Een andere bruid trouwde op de verjaardag van haar overleden vader. Voor haar vader brandde wij ook een kaarsje en vertelde ik een prachtig verhaal over haar vader die indruk op mij had gemaakt tijdens het kennismakingsgesprek. Dat verhaal maakte indruk op de gasten tijdens de ceremonie. Het mooie hieraan was dat de bruid een buitenlandse achtergrond had en maar kort in Nederland woonde. Door dit bijzonder moment stond zij stil bij haar vader die zij er graag bij had gewild. En op deze manier werd een mooi onderdeel uit haar leven gedeeld met hun gasten en nieuwe familie.

 

(5) Kleding: van toga tot …

Een trouwambtenaar is er niet alleen om jullie verhaal te vertellen. Door de kleding laat de trouwambtenaar ook diens functie zien en dat draagt bij aan de sfeer. De trouwceremonie is een officieel moment en dan draagt een trouwambtenaar vaak een toga. Sommige koppels vinden dat mooi en anderen ervaren dat weer als wat afstandelijk. Wat zouden jullie willen? Bespreek de dresscode met je trouwambtenaar. Ik krijg vaak complimenten over mijn warme uitstraling (door mijn toga heen). Natuurlijk kan ik ook iets anders aantrekken dat perfect aansluit op jullie stijl en thema. Laten we erover praten tijdens een kennismakingsgesprek.

 

Tijdens een huwelijksvoltrekking heb ik tot nu toe bijna altijd mijn toga gedragen. Bij het Geregistreerd Partnerschap vraag ik ook wat het koppel wenst. Het komt dan iets vaker voor dat het koppel wil dat ik in kleding kom waarin ik mij lekker voel. Ik kies dan voor een pak of jurk. Het dragen van een toga bewaart het koppel voor als het Geregistreerd Partnerschap omgezet wordt naar een huwelijk. Dat zorgt dan voor een bijzondere sfeer. 

 

(6)   Religie: respect voor de cultuur

Als het om religie en traditie gaat, is het belangrijk dat een trouwambtenaar begrip heeft voor jullie culturele achtergrond en die ook respecteert. Willen jullie bepaalde religieuze elementen opnemen in jullie trouwceremonie? Bespreek dat met de trouwambtenaar. Een ceremonie hoort jullie culturele en religieuze waarden te weerspiegelen. Trouwen jullie bijvoorbeeld in de kerk en willen jullie dat officieel laten bekrachtigen door een trouwambtenaar? Dat kan ook. Culturele diversiteit staat hoog op mijn prioriteitenlijst en daarom ben ik altijd benieuwd naar jullie achtergrond en voorkeuren.

 

Nog iets: het is belangrijk om te weten dat er een scheiding is tussen de huwelijkse staat en religie. Dat mag niet door elkaar lopen tijdens een huwelijksvoltrekking. De trouwambtenaar staat er in functie namens de gemeente en dient erop toe te zien dat de huwelijksvoltrekking volgens de eisen van de gemeente en de wet verloopt. Dat is ook de reden dat er bij een BABS voor één dag altijd ook toezicht gehouden wordt door een BABS van de gemeente. Ondanks deze formaliteiten kun je altijd in gesprek gaan met de trouwambtenaar om te kijken op welke manier jullie cultuur in de trouwceremonie gebruikt kan worden. 

 

(7)   Taal: spreek de taal van de liefde

Taal is belangrijk en jullie mogen als bruidspaar aangeven in welke taal de ceremonie gehouden moet worden. Bespreek de taalmogelijkheden van en met de trouwambtenaar. Als zelfstandig trouwambtenaar kan ik de ceremonie in het Nederlands en/of het Engels houden. Soms doe ik de ceremonie ook in Sranantongo én in het Nederlands. Zijn jullie anderstalig en willen jullie dat ook als element toevoegen aan jullie trouwceremonie? Neem contact met me op zodat we samen kunnen kijken wat het beste passend is. Bruidsparen kiezen er vaak voor om geloften in verschillende talen te doen. Hier heb ik mooie varianten voorbij zien komen. Ikzelf gebruik soms wel een andere taal voor een gezegde of uitdrukking. Uiteraard vertaal ik dat zodat iedereen het begrijpt. 

 

Hebben jullie vragen of willen jullie meer weten over hoe ik jullie trouwdag extra speciaal kan maken? Neem gerust contact met me op. 

 

Veel liefs, 

 

Trouwambtenaar Angy Filemon