Trouwambtenaar Angy Filemon, een BABS vol passie

Gefeliciteerd! Jullie zijn vast op zoek naar een trouwambtenaar om jullie duurzame relatie te bezegelen. Of het nu een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is, deze stap is goud waard. Ik neem graag jullie nu mee in de betoverende wereld van trouwambtenaren, waar ik als BABS* het verschil maak. Laten we samen ontdekken hoe ik jullie speciale dag onvergetelijk maak.

 

*BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

 

Trouwambtenaar Angy Filemon: warm en betrokken

Ik stel me nog even kort voor. Ik ben Angy Filemon, een gepassioneerde trouwambtenaar. De afgelopen jaren heb ik met liefde gewerkt voor de Gemeente Gouda, waar ik prachtige bruidsparen heb mogen verbinden en onvergetelijke huwelijken heb mogen voltrekken. Mijn eerste huwelijksvoltrekking was een bijzondere en spannende ervaring. Het is een huwelijk dat mij goed is bijgebleven.

 

Het was een jong en vrolijk koppel. Iedereen was al binnen en het stel kwam maar liefst 45 minuten te laat. Het had een haar gescheeld en ik kon mijn toespraak niet helemaal houden. Als een bruidspaar te laat komt, bestaat de kans dat er geen tijd meer is voor de volledige ceremonie. Als trouwambtenaar moet je dan meteen door naar het officiële deel van de huwelijksvoltrekking. Er wordt alleen het ‘ja-woord’ gegeven en de akte wordt dan snel ondertekend. Het was heel spannend. Het was mijn eerste huwelijksvoltrekking én het koppel kwam al veel te laat. Ook was het sowieso al een uitdaging, omdat het jong stel niet veel over hun relatie wilde delen met hun familie of vrienden. Dit bruidspaar was heel erg gesteld op hun privacy. Hoe houd je dan een mooie toespraak voor ze op deze bijzondere dag?

 

Dit alles was gek genoeg een bevestiging dat trouwambtenaar-zijn echt bij mij hoort. Ik zette mijn creativiteit in en wist gelukkig alles te gebruiken wat ik zag en hoorde. Ik maakte zelfs gebruik van de stilte die ik tijdens onze kennismaking opmerkte. Mijn allereerste verhaal over dit bruidspaar was af. En wat een toespraak was het op de grote dag! Ze hebben ervan genoten. En elke keer wanneer ik eraan terugdenk, kan ik erom lachen. Het verhaal was mooi, grappig en paste helemaal bij dit bruidspaar. 

 

Het ambt van de liefde: taken van een BABS

Wat is jullie verhaal? Tijdens een eerste kennismaking met het bruidspaar, hoor ik hoe het liefdesverhaal allemaal begon. Soms zijn dat bijzondere, grappige, maar ook deels droevige verhalen. Wat het liefdesverhaal ook mag zijn, het is het verhaal van het bruidspaar. Op de grote dag wordt dat verhaal door mij verteld. Ik vertel een bijzonder verhaal dat herkenbaar en verrassend is voor het bruidspaar en haar gasten. Als trouwambtenaar heb ik het voorrecht om deel uit te maken van jullie liefdesverhaal. Daarnaast vervul ik de officiële taken, waaronder: / Ook ben ik degene die jullie binding officieel maakt door het:

  • voltrekken van jullie huwelijksceremonie of partnerschap, met een persoonlijke en betekenisvolle toespraak;
  • begeleiden van het bruidspaar en de getuigen tijdens het ondertekeningsmoment;
  • ondertekenen van de officiële akte, zodat jullie liefde ook wettelijk erkend wordt en 
  • zorgen voor een soepele afhandeling van de juridische kant van het huwelijk, zodat jullie met een gerust hart van de dag kunnen genieten. 

 

Verschillende soorten trouwambtenaren

Nu het duidelijk is wat ik doe, laten we eens kijken naar de verschillende soorten trouwambtenaren en hun diensten. Er zijn natuurlijk verschillende soorten trouwambtenaren, elk met hun eigen stijl en dienstenaanbod. Sommigen werken zelfstandig. Anderen zijn in dienst van een gemeente als BABS. Als zelfstandig trouwambtenaar bied ik jullie de flexibiliteit om mij in te huren, (ook) als de huwelijksceremonie in een andere gemeente plaatsvindt. Dit geeft jou als bruidspaar de vrijheid om een ambtenaar te kiezen die het beste bij jullie wensen en stijl past.

 

Over wensen en stijl gesproken... Ooit heb ik de eer gehad om met twee jonge dames te mogen trouwen met verschillende culturele achtergronden. Het bruidspaar maakte een mooie combinatie van tradities die zij tijdens de ceremonie uitvoerden. Van geloftes in elkaars talen tot aan een wisseling van oorbellen in plaats van ringen. Het gebeurt wel vaker dat er gekozen wordt om iets anders dan ringen uit te wisselen. Zo zie je maar, ook dat moment kun je eigen maken! Ik ben zo een trouwambtenaar die graag met jullie meedenkt.

Huwelijk versus Geregistreerd partnerschap

Het verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap kan misschien verwarrend zijn. Beide zijn echter bijzondere gebeurtenissen die de liefde en verbintenis tussen twee personen vieren. Het huwelijk is een ceremoniële en juridische verbintenis tussen twee personen, vaak met een grotere symbolische betekenis. Geregistreerd partnerschap heeft vergelijkbare juridische implicaties, maar kan informeler zijn. Als trouwambtenaar kan ik beide vormen van duurzame relaties bezegelen.

 

Het huwelijk wordt overal ter wereld erkend en geregistreerd partnerschap niet. Het is dus van groot belang dat je als partners het Geregistreerd partnerschap omzet tot een huwelijk als je ambities hebt om te verhuizen naar een land waar het Geregistreerd partnerschap niet erkend wordt. Als trouwambtenaar speel ik een cruciale rol bij het faciliteren van deze vieringen, waarbij ik ervoor zorg dat de ceremonie perfect past bij jullie keuze en voorkeuren. Weten jullie al of jullie voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap gaan?

 

Grenzen van de rol van een trouwambtenaar

Wat jullie ook besluiten, ik bezegel als trouwambtenaar graag jullie belofte aan elkaar op de grote dag. Hoewel de rol van een trouwambtenaar breed is, zijn er grenzen aan wat ik doe in mijn werk als trouwambtenaar. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat ik geen weddingplanner ben. Mijn focus ligt op het leiden van de ceremonie en het vertellen van jullie verhaal. Ik houd mij dus niet bezig met organisatorische details zoals catering of andere aspecten die buiten de ceremonie vallen. Transparantie is voor mij essentieel. Alleen zo weten jullie wat je kunt verwachten op jullie bijzondere dag. Of jullie nu plannen maken voor een intieme ceremonie of een groots feest, ik kijk ernaar uit om de liefde te vieren op jullie manier. Neem gerust contact met mij op.

 

Veel liefs,

 

Trouwambtenaar Angy Filemon